Meitä vasemmistovaltuutettuja on syytetty siitä, että tarkoituksella vaalien alla tehtailisimme aloitteita. Tätä suoraa tai peiteltyä kettuilua on nytkin kuultu parin muun ryhmän valtuutetuilta. Jostain syystä viime aikoina keljuilukin on lisääntynyt, olisiko vaalien läheisyys syynä? Antaa tulla vaan, kestämme sen, vaikka eihän se mukavin yhteistyön muoto ole. Äänestäjät eivät ole aloitteistamme valitelleet, päinvastoin kiitelleet.
Tässä tehtaassa niitä aloitteita liukuhihnalla todellakin tuotetaan. Viimeksi jätimme aloitteen hävikkiruuan hyödyntämisestä kunnan keittiöissä. Olen jutellut tästä viranhaltijoiden ja työntekijöiden kanssa parin vuoden aikana ennen aloitteen tekemistä. Tiedän että keinoja on selvitelty, mutta jostain syystä asia ei ole edennyt. Aloite on keino ilmaista valtuustoryhmän tahtoa, saada muut ryhmät ottamaan kantaa ja edistää asiaa käytäntöön.
Samoin olemme tehneet aloitteen kotihoidon tilanteen selvittämiseksi ja parantamiseksi. Tätäkin aloitetta edelsi lukemattomia puhelinsoittoja ja yhteydenottoja ja keskusteluja, asia on ollut esillä jo vuosia, mutta tilanne ei näytä oikein ratkeavan. Operatiiviseen johtamiseen emme puutu, mutta aloitteen tarkoitus on varmistaa, että me valtuutetut tiedämme todellisen tilanteen ja varmistamme resurssit ja tuen toimijoille. Kyse ei ole epäluottamuksesta viranhaltijoita kohtaan, vaan siitä, että arvostamme kotihoidon työtä, otamme työntekijöiden huolen vakavasti ja haluamme sitoutua haasteiden ratkaisemiseen.
Olemme tehneet menestyksekkäästi aloitteita retkeilyreittien kunnostamisesta, pandemian haittojen torjunnasta, kuntastrategian lapsi- ja perhemyönteisyydestä, hakeutumisesta Unicefin lapsiystävällisen kunnan ohjelmaan, 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta, valtuuston kokousten striimauksesta ja lähiruuan käyttämisestä sekä 9-luokkalaisten kesätyöllistämisestä. Olemme myös koettaneet edistää maksuttomia terveyskeskuskäyntejä, sähkön siirtohinnan alentamista ja parempia koulukyytejä, mutta niihin emme saaneet muita ryhmiä yhteistyöhön. Lue lisää aloitteistamme https://leppavirta.vas.fi
Emme siis keksi näitä aloitteita häthätää omasta päästämme, vaan ajatukset tulevat kuntalaisilta, kunnan työntekijöiltä tai yhteisten pohdintojen tuloksina. Aloitteita tehdään usein valtuustoryhmien yhteistyönä ja ne ovat aina valmisteltuja ja perusteltuja keskustelunavauksia. Aloite on valtuutetun harvoja keinoja tuoda uusia asioita päätöksentekoon tai yhteiseen keskusteluun. Ja ajankohtainen keskustelu, jos mikä, on valtuuston tehtävä.