Julkaistu Warkauden Lehdessä 11.8.2015
Tänä kesänä Suomessa on herännyt aiempaa selvemmin huoli syrjinnän ja selkeästi rasistisen ajattelun ja liikehdinnän lisääntymisestä. Kun hallituspuolueen kansanedustaja unelmoi vahvasta, rohkeasta kansasta ja kehottaa taisteluun monikulttuurisuutta vastaan, se kertoo että huoleen on syytä. Sillä hän ei ole yksin; ja vaikka kuinka aihetta kiertäisi, koko puolueen ohjelma on samansuuntainen. Tämä viesti saa julkisuutta meillä ja leviää myös ulkomaille muokkaamaan kuvaa maastamme. Siksi tähän saa ja pitää ottaa kantaa.
Sosiaalisessa mediassa ja toripuheissa leviää jatkuvasti perättömiä huhuja maahanmuuttajien tekemistä väkivallanteoista tai paheksutaan kuinka he saavat erilaisia tukirahoja enemmän kuin muut. Näitä huhuja levitetään tahallaan, maahanmuuttajavihaa lietsoen. Huhuihin näyttävät uskovan tavallisen kansan lisäksi eräät kansanedustajatkin. Järjestelmällisesti tietoon perustuen nämä huhut voidaan kumota, mutta uskomukset pysyvät sitkeästi hengissä, kun ne on kerran levitetty.
Sanat muuttuvat teoiksi. Maahanmuuttajat ja monikulttuurisuutta edistävät toimijat kohtaavat jatkuvasti kiusaamista, häirintää, syrjintää sekä ilkivaltaa ja myös suoraa väkivaltaa. On selvää, että puheilla ja sanoilla on yhteys: vihaan, epäluuloon ja taisteluun yllyttäjät eivät voi väistää vastuutaan seuraajiensa teoista. Kun julkisuuden henkilöt yllyttävät maahanmuuttajavastaisuuteen, se antaa tilaa ja vahvistusta muille samoin ja vielä äärimmäisemmin ajatteleville.
Ihmisen ajattelulle on tyypillistä luokitella erilaisuuksia ja samanlaisuuksia. On luonnollista, että erilaisuus on aluksi vierautta, uutta ja jopa pelottavaa. Mutta oikea tapa suhtautua pelkoon ei ole eristäytyminen, viha tai väkivalta. Pelolle ei pidä antaa valtaa, vaan vieraaseen pitää tutustua, ottaa selvää ja antaa mahdollisuus.
Yleistävä keskustelu peittää helposti alleen sen, että ihmiset ovat erilaisia keskenään eri kulttuurien ja kansojen sisällä. Maahan muutetaan monista syistä, monilla tavoin. Yleistävä keskustelu asettaa kaikki maahanmuuttajat samaan muottiin, yhden tekemisistä leimautuu koko kansallisuus tai kaikki maahanmuuttajat yksin tein. Samalla tavoin kuin meitä ns. kantasuomalaisia on moneen junaan, niin on somaleja, syyrialaisia, brittejä ja venäläisiä. Yksilöinä suomalaisetkin muuttivat ja muuttavat Amerikkaan, Ruotsiin ja Saksaan, kuka paremman elintason perässä, kuka sotaa pakoon, kuka rakkauden tähden.
Syrjinnän juuret eivät ole vain ihmisen tunteissa tai ajattelussa, vaan vallankäytön historiassa. Rasismin takana on kolonialismin, toisten kansojen ja rotujen alistamisen ja niistä saatavan hyödyn perintö. Orjakaupasta siirtotyöläisiin ja ihmiskaupan uhreihin kulkeva historia kertoo siitä, kuinka länsimaat ovat polkeneet muiden oikeuksia, voitot ja rikkaudet on kerätty itselle oikeuttaen tekoja kansojen eriarvoisuudella, erilaisilla ominaisuuksilla ja oman kansan paremmuudella.
Tässä voitontavoittelun ja poliittisen vallankäytön pelissä on hyödyllistä usuttaa oman maan työläiset ja ennen kaikkea työttömät sekä huono-osaiset muukalaisia vastaan. Huonoina taloudellisina aikoina haetaan mielellään syntipukkeja muukalaisista. Kuitenkin maahanmuuttajien saamia etuuksia monin verroin suurempi taloudellinen kysymys on edelleen kansainvälinen veronkierto ja veropakolaisuus, jota harrastavat niin monikansalliset yritykset kuin supisuomalaiset yritysjohtajatkin.
Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat nousseet viime viikkoina kaduille rauhanomaisiin Meillä on unelma -mielenosoituksiin rasismia vastaan. Alistavia valtarakenteita on purettava ajatusten ja tekojen tasolla, historiasta ihminen voi oppia, tulevaisuuteen voi vaikuttaa. On oikein, ettemme vaikene emmekä anna kasvutilaa rasismille; on oikein puuttua loukkaaviin sanoihin ja tekoihin heti. Olemmehan vahva, rohkea kansa, joka ei pelkää monikulttuurisuutta, joka uskaltaa puolustaa yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia.