• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin

  • BLOGI
  • KAISA
  • PUHEITA JA KIRJOITUKSIA

päivähoito

Näennäistä tasa-arvoa

15.01.2016 : Kaisa Korhonen

Warkauden Lehden kolumni 27.10.2015

Sukupuolten välinen tasa-arvo on meillä eräänlainen itsestäänselvyys. Näin todetaan myös hallitusohjelman tilannekuvassa. Itsestäänselvyydeksi asia on kuitenkin harvinaisen epäselvä.

Näennäisesti tasa-arvoisessa Suomessa on selvästi sukupuoleen liittyviä eriarvoisuuksia: Vaikka naisten koulutustaso on korkeampi kuin miesten, se ei näy suuryritysten, kuntien tai politiikan johtotehtävissä. Etenkin perheellisten naisten urakehitys on miehiä heikompaa, miesten uraa perhe vain edistää. Nuorten naisten vakinainen työllistyminen on hankalaa.

Naisen euro on noin 83 senttiä eikä pyrkimyksistä huolimatta ero näytä kapenevan. Naisten työurat ovat katkonaisempia, työmarkkinat ovat vahvasti jakautuneet naisten ja miesten aloihin ja palkkojen pienuus johtaa myös huonompaan toimeentuloon eläkeiässä. Epätasa-arvo näkyy myös naisiin ja tyttöihin kohdistuvassa väkivallassa ja häirinnässä.

Jos tämänhetkinen tilannekuva ei todellisuudessa ole tasa-arvoinen, myöskään tulevaisuus ei lupaa parempaa. Suomen hallitus tekee nyt paniikinomaisia leikkauksia selvittämättä riittävästi niiden seurauksia. Jos hyvin käy, joku kätilö tai muu asiaa paremmin tunteva saa ministerit ymmärtämään päätösten vaikutuksia kansalaisten elämään. Sukupuolivaikutusten arviointi etukäteen lienee liikaa vaadittu.

Hallituksen työllisyystavoite ei ainakaan naisten kohdalla edisty näillä esityksillä. Kuntien hoito- ja kasvatusaloilla työskentelevät ovat pääsääntöisesti naisia. Näiden alojen työpaikat vähenevät, kun perusopetuksen ja päivähoidon ryhmäkoot kasvavat tai vanhusten hoitajamitoituksia väljennetään. Sanomattakin on selvää, että myös palveluiden laatu heikentyy ja työntekijöiden työtaakka muuttuu kohtuuttomaksi. Päivähoito-oikeuden rajaaminen vaikeuttaa etenkin naisten mahdollisuuksia työllistyä ja ottaa vastaan tilapäisiäkin työsuhteita. Samalla lasten keskinäinen eriarvoisuus lisääntyy.

Hallitus kaavailee myös aikuiskoulutustuen muuttamista lainaksi: tämä tarkoittaa että varautuminen muuttuviin työmarkkinoihin käy monille aikuisille mahdottomaksi. Aikuiskoulutustuki on ollut nimenomaan naisten käyttämä keino kouluttautua uusiin tehtäviin ja osoittaa joustavuutta työmarkkinoilla.

Muut työelämän heikennykset kirpaisevat myös naisvaltaisia aloja: vuorotteluvapaa on ollut keino jaksaa raskaalla terveydenhuolto- ja hoiva-alalla. Vanhempainvapaakaudelta kertyvän lomaoikeuden kaventaminen rasittaa pienten lasten äitejä. Jos kelpoisuusvaatimuksia kuntien matalapalkkaisissa tehtävissä väljennetään, lisääntyvät vielä huonommin palkatut naisvaltaiset työtehtävät. Jos määräaikaisten työsopimusten tekemistä helpotetaan, se entisestään heikentää nuorten naisten vakinaista työllistymistä. Näiden lisäksi lomarahaleikkaukset ja sairaspäiväkarenssit kaventavat toimeentuloa, erityisesti lapsiperheiden tilanne vaikeutuu entisestään.

Työelämän aikainen taloudellinen tilanne kertautuu eläkeiässä. Nyt kaavailtu eläkkeensaajan asumistuen poistaminen suistaa laskelmien mukaan 27 000 eläkeläistä köyhyysrajan alle, heistä suurin osa on takuueläkkeellä sinnitteleviä naisia.

Kun samalla lisätään vanhusten kotihoitoa ja hoitajamitoituksella heikennetään hoivan laatua, lisätään läheisten ja vapaaehtoisten hoivavastuita. Edelleen vastuu vanhuksista ja lapsista kaatuu paljolti naisten, vaimojen, äitien, isoäitien ja tytärten. Naisten palkkatyötä hivutetaan nyt kotona palkattomasti tehtäväksi työksi.

Hallituksen suunnittelemat ja esittämät leikkaukset kirpaisevat kohtuuttoman kovasti pienituloisia ja erityisesti naisia. Laskelmien mukaan hallituksen budjettipäätökset kanavoivat miehille noin kolme kertaa enemmän rahaa kuin naisille. Tasa-arvoministeri on aloittamassa tasa-arvo-ohjelman laatimista; ja on syytäkin. Pelkona on, että tasa-arvo-ohjelma jää näpertelyksi, kun samaan aikaan hallitus ottaa suuria harppauksia kohti mennyttä maailmaa.

Kategoriassa: Yleinen Avainsanoilla: feminismi, lapset, päivähoito, tasa-arvo, tuloerot, työ

Varhaiskasvatus on lapsen oikeus

07.02.2015 : Kaisa Korhonen

Suomen hallitus kumosi aikeensa rajata päivähoito-oikeutta. Esityksen mukaan päivähoito-oikeutta olisi rajoitettu sellaisen lapsen osalta, jonka vanhempi on perhevapaalla. Kokopäivähoitoon olisi ollut oikeus vain ”sosiaalisin perustein”. Esitys päivähoito-oikeudesta oli nivottu yhteen kotihoidontuen puolittamisen kanssa ja siksi siitä tuli hallitukselle mahdoton paketti. Huomattiin myös vihdoin, ettei perhepaketti tuo säästöjä; päinvastoin.

Nykyisin ei pidä puhua vain päivähoidosta, vaan varhaiskasvatuksesta, joka on lapsen oikeus. Lapsen oikeutta ei muuta perheen taloudellinen tai sosiaalinen tilanne eikä vanhempien työtilanne. Rajaus tarkoittaisi sitä, ettei lapsi ja perhe itse saisi valita hoitopäivän pituutta, lapsi saattaisi joutua pompoteltavaksi tutusta ryhmästä osapäiväryhmään ja taas myöhemmin takaisin, lapsi olisi eriarvoisessa asemassa muihin nähden oikeudessa varhaiskasvatukseen. Kokopäivähoitoa tarvitseva perhe joutuisi leimaavaan tarkasteluun ”sosiaalisten perusteiden” vuoksi. Mitkä nämä perusteet yleensäkään olisivat?

Käytännössä päivähoitohoitoajan rajaamisesta seuraisi myös jopa kustannuksia lisääviä ryhmä- ja työaikajärjestelyjä päiväkodeissa; ”sosiaalisten perusteiden” selvittäminen vaatisi lisää byrokratiaa. Selvitysten mukaan perheet eivät nytkään pidä lapsia tarpeettoman pitkiä päiviä päiväkodissa, joten koko rajaus olisi käytännössä vain elämää vaikeuttava byrokraattinen muutos. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden purkamista vastustavat mm. MLL, THL, lapsiasiavaltuutettu, lastentarhaopettajat ja monet muut asiantuntijat.

Olen iloinen, että hallitus päätti säilyttää subjektiivisen päivähoito-oikeuden tällä kertaa. Meidän tehtävämme on varmistaa, että se säilyy jatkossakin. Päivähoito tuo tasa-arvoisia mahdollisuuksia niin lapsille kuin myös äideille. Sosialidemokraateille päivähoito ei enää näytä olevan periaatekysymys, koska sillä voitiin käydä kauppaa kotihoidontuen puolittamisesta. Kokoomuksen linja on perheitä eriarvoistava. Oppositiossa keskusta oli epäjohdonmukaisesti kotihoitokysymyksessä perheen valinnanvaran kannalla, mutta tässä päivähoito-oikeusasiassa eivät luota perheen kykyyn valita lapselleen sopiva ratkaisu.

Hallituksen päätös oli oikea, mutta perustelut eivät. Siksi on pelättävissä, että päivähoito-oikeus tulee uudestaan käsittelyyn tulevalla vaalikaudella, jos nykyiset voimasuhteet jatkuvat. Kysymys on periaatteellisesti merkittävä: jos subjektiivinen oikeus kerran murretaan, sen nakertaminen jatkossa tapahtuu kevyemmin perustein. Vasemmistolle subjektiivinen päivähoito-oikeus on sekä käytännöllinen että periaate- ja lapsen oikeus -kysymys.

Kategoriassa: Yleinen Avainsanoilla: lapset, päivähoito, palvelut

Perhepäivähoitajienkin lapset sairastuvat

29.03.2011 : Kaisa Korhonen

Ilokseni luin tänään paikallislehdestä, että Leppävirran perusturvalautakunta valmistelee perhepäivähoitajien työehtojen parantamista. Tällä hetkellä perhepäivähoitaja ei saa palkkaa niiltä päiviltä kun hänen oma lapsensa on sairas eikä hän voi tehdä työtään. Muut kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen piirissä olevat saavat kolmen päivän palkallisen vapaan lapsen hoidon järjestämistä varten.

Viime marraskuussa kirjoitin aloitteen perhepäivähoitajien työehdoista, Vasemmistoryhmä vei aloitteen valtuustoon ja perusturvalautakunta on nyt ottanut asian valmisteluun. Perhepäivähoitajan työ on sekä perheille että lapsille, mutta myös yhteiskunnalle tärkeää työtä. Työoloja ja -ehtoja sietäisi parantaa tuntuvasti, jotta alalle löytyisi tekijöitä ja että hoitajat jaksaisivat työssään. Hieno juttu, että tämä yksi epäkohta on otettu käsittelyyn!

Kategoriassa: Yleinen Avainsanoilla: lapset, päivähoito, palvelut, työ

  • Siirry sivulle 1
  • Siirry sivulle 2
  • Siirry seuraavalle sivulle »

Ensisijainen sivupalkki

vasemmisto

KAISA KORHONEN

  

Linkkejä

Leppävirran Vasemmisto
Savo-Karjalan Vasemmisto
Vasemmisto
Vasemmisto facebookissa

Blogin avainsanat

avioliitto demokratia eduskuntavaalit EI Natolle elvytys feminismi hillosilmä häirintä ikäihmiset kansalaisopisto kaurapuuro Kiky kouluterveys koulutus kulttuuri lapset leikkaukset monikulttuurisuus omaishoito palvelut pienyrittäjyys päivähoito rasismi rauha rohkeus seksuaalinen häirintä sivistys Soisalo-Opisto sosiaalinen media taide talous tasa-arvo terveydenhuolto toimeentulo tuloerot työ valtuusto vappu Vasemmisto verotus ydinvoima yhdenvertaisuus yhteistyö YK ympäristö

StatCounter

tumblr visit counter

© Copyright 2023 - www.vas.fi