Leppävirran Alapihan koulu on purettava; sisäilmaongelmista on kärsitty liian pitkään. Uusi nykyaikainen ja terveellinen oppimisympäristö on saatava mahdollisimman nopeasti. Tästä ei liene kunnassa erimielisyyttä, mutta koulun paikka herättää ylikuohuvaakin keskustelua.
Valtuusto päätti rakentaa alakoulun Vokkolan urheilu- ja matkailualueen lähelle. Loistavat liikuntamahdollisuudet ovat silloin päiväsaikaan koululaisten käytettävissä, ja koulun tiloja voidaan käyttää, kun alueella järjestetään isompia vapaa-ajan tapahtumia. Jos koulu rakennettaisiin nykyisen koulun tietämille, tarvittaisiin sinne myös uusi liikuntatila.
Kunnan salitilanteen pelätään heikkenevän, jos uusi koulu rakennetaan Vokkolaan ilman omaa liikuntasalia. Näin käykin ehkä siinä vaiheessa, jos ammattikoulun tilat joudutaan poistamaan käytöstä. Silloin on harkittava uusien salitilojen rakentamista. Turnausten ja tapahtumajärjestäjien kannalta on kuitenkin järkevämpää, että tilat ovat samalla alueella.
Kaikkiaan Leppävirralla on viime aikoina sijoitettu liikuntamahdollisuuksiin todella paljon. Kunnalla on koulun lisäksi vähintään yhtä kiireisiä rakentamis- ja remonttitarpeita vanhusten asumispalveluissa ja terveyskeskuksessa. Investointimenot ovat melkoiset ja siksi talouden suunnittelu on tarkkaa työtä. Jos liikuntasalin kustannuksia voidaan siirtää myöhemmäksi, niin kannattaa tehdä, jottei kuntalaisten verotaakka nouse kohtuuttomasti.
Koulun tulo Vokkolaan herättää vastustusta eniten hotellin ja yrittäjien suunnasta. Koululaisten epäillään äänekkyydellään häiritsevän matkailijoita, onpa dramaattisesti väitetty koko matkailun romahtavan, jos koulu tulee alueelle. Tälle väitteelle en ole kuullut yhtään perustetta. Matkailijat tulevat itsekin perheittäin, seuroissa urheilee lapsia ja nuoria alueella vapaa-aikoina ja yläkoululaiset käyttävät liikuntatiloja koulupäivinä. Täyttä hiljaisuutta vaativat matkailijat valinnevat retriittinsä luostarialueilta, eivät liikuntakeskuksista.
Näiden väitteiden perään esitetään, että matkailu aiheuttaa turvattomuutta koululaisille. Millaisia matkailijoita tai urheilijoita siellä majoittuukaan, jos oppilaiden pitää päiväsaikaan pelätä sopimattomasti käyttäytyviä aikuisia? Eiköhän järjestys säilytetä niin hotellilla kuin koulussakin sellaisena, että rinnakkaiselo on mahdollista.
Liikennejärjestelyjä Vokkolassa on joka tapauksessa parannettava isoja tapahtumia silmällä pitäen. Turvallinen koulutie osataan suunnitella koulun ympärille ihan varmasti. Kouluja rakennetaan myös kaupunkiliikenteen keskelle, miksei siis maaseututaajamiin?
Valtuustoäänestys koulun paikasta oli minulle puhtaasti käytännöllinen, tekninen ja taloudellinen kysymys, punnitsin vaihtoehdot asiaperustein. Tärkeintä on saada turvallinen ja terveellinen rakennus koululaisille ja koulun henkilökunnalle mahdollisimman nopeasti. Tämä ei oikeastaan ole tunnekuohujen eikä politikoinnin paikka.
Joidenkin päättäjien tärkeysjärjestys on mahdollisesti erilainen; omani on se, että lapsille tarjotaan parasta mitä meillä on. Kokemusasiantuntijoiden (=koululaisten) mukaan Vokkolassa on ollut ilo käydä liikkumassa. Parhaan puolensa kunta näyttää sillä, että meillä on uutta rakentamista, elämää ja mahdollisimman riemukkaita lasten ääniä. Hiljainen kylätie ei vakuuta asukkaita, matkailijoita, muuttajia tai yrittäjiä kunnan elinvoimaisuudesta.
PS . kannatan lämpimästi Reijo Sikasen tekemää ehdotusta, että jo rakennusvaiheessa varataan prosentti kustannuksista tilataiteeseen koulun ja matkailualueen kaunistukseksi.
Kolumni Warkauden Lehdessä 12.1.2016