Syö terveellisesti. Suosi kasvisruokaa. Käytä luomua ja lisäaineetonta. Osta lähiruokaa, tue kotimaista työtä ja tuotantoa. Vältä pitkiä kuljetusmatkoja, äläkä jätä hiilijalanjälkiä ostopäätöksilläsi. Jos ostat kauempana tuotettua, osta ainakin laivarahtina tuotua ja reilua kauppaa. Varmista, että lastesi paitoja eivät ompele kehitysmaiden lapset, varmista että tuottajat saavat asianmukaisen kohtelun ja työntekijät palkkansa. Boikotoi diktatuureja, ylikansallisia yrityksiä, kehitysmaiden rosvoajia ja lasten riistäjiä.
Kyllä. Kannatan kaikkea tätä ihan täysillä. Silti kuljen usein marketin käytäviä huono omatunto toisessa taskussa, kiire, väsymys ja kevyt lompakko toisessa taskussa. Ihmettelen ja ihailen niitä työssäkäyviä äitejä ja -isiä, jotka kykenevät olemaan eettisiä ja ekologisia kuluttajia lapsiperheen kiireisessä arjessa, jossa rahaakaan ei koskaan ole liikaa.
Ihmiset voivat ja ihmisten on hyvä ilmaista tahtotilansa myös ostopäätöksillään. Siltikään eettisyyttä ei pidä jättää markkinavoimien hoidettavaksi. Yritysten yhteiskuntavastuu, eettisyys ja ekologisuus riittävät juuri niin kauan kuin ne myyvät.
Eettistä kauppaa, ekologisia ratkaisuja ja ihmisoikeuksien toteutumista pitää edistää kansainvälisin sopimuksin. Yrityksiltä pitää lain voimin vaatia yhteiskuntavastuun toteutusta ja seurantaa. Julkisten laitosten tulee näyttää esimerkkiä hankinnoissaan: lähi- ja luomuruokaa pitää suosia kouluissa ja sairaaloissa, ympäristöä tai ihmisoikeuksia loukaten tuotettuja elintarvikkeita tai tarvikkeita ei saa hankkia. Maailma paranee vain kun tehdään sekä pieniä päätöksiä että suuria sopimuksia.